Jak ekologicznie przechowywać żywność? W jaki sposób przygotować przetwory na zimę? Dlaczego kisimy kapustę i czy kapusta jest zdrowa? Na te oraz inne pytania odpowiedzi szukali uczniowie klas 4a i 4b podczas wycieczki do Gąsiorowa połączonej z udziałem w programie ,,Gąsiorowskie kapuśniaki’’.
Zagadnienia teoretyczne były jedynie wstępem do czekających na czwartoklasistów niespodzianek, w których główną rolę odegrała kapusta. Były to między innymi liczne gry i zabawy integrujące zespoły, oraz warsztaty plastyczne, czyli przygotowanie obrazków za pomocą kapuścianych stempli. Największą atrakcją było samodzielne kiszenie kapusty zgodnie z techniką stosowaną przez starsze pokolenia oraz zabawa w Gąsiorkowie tj. ekologicznym placu zabaw. Zwieńczeniem wyjazdu był wspólny obiad – staropolski, smakowity kapuśniak.
Wychowawcy klas czwartych
Maja Grubecka i Kinga Soliwoda