W tym tygodniu uczniowie z klas „O” oraz 1-3 mieli okazję uczestniczyć w zajęciach kulinarnych. Dzieci rozmawiały z wychowawcami na temat piramidy zdrowego żywienia i dlaczego tak ważny w naszej diecie jest nabiał. Uczniowie mogli obejrzeć film o tym, jak powstaje jogurt. Po krótkiej prelekcji na temat zalet jogurtu naturalnego, każdy uczeń wyjął kubeczek z produktem i przeczytał skład. Niektórzy byli pozytywnie zaskoczeni faktem, iż w jogurcie naturalnym nie ma żadnych słodzików, sztucznych barwników itp. Wszyscy zgodnie stwierdzili, że sami będą robić jogurty w swoich ulubionych smakach. Każdy wziął się do pracy. Rozpoczęło się krojenie owoców, mieszanie z płatkami i ozdabianie deseru jogurtowego. Niektórzy pierwszy raz mieli okazję jeść takie danie. Zadowolone miny dzieci zdradzają, iż dania oprócz tego, że były bardzo kolorowe, to do tego smaczne i zdrowe.
Anita Ciskowska
[Best_Wordpress_Gallery id=”30″ gal_title=”Jak smakuje jogurt naturalny”]